Tips & tricks / leer bij

Help, welke zoetstoffen zijn nu eigenlijk gezond?

Dat we met z’n allen te veel suiker eten is niks nieuws. Het wordt in veel producten toegevoegd (van vleeswaren, brood tot melk en yoghurt). Ook in light en dieetproducten zitten vaak suikers of worden (erger nog) kunstmatige zoetstoffen gebruikt.

Ik heb thuis geen witte suiker of geraffineerde producten als witte bloem, witte rijst of industriële honing staan. Welke zoetstoffen staan er dan wel in m’n kast of frigo?

  • ahornsiroop: ahornsiroop is het sap van de esdoorn. Het is rijk aan mineralen als Calcium, Fosfor, Natrium, Kalium en Ijzer. Kies voor graad B en bewaar in de frigo. Ik gebruik het in gebak of om warme dranken te zoeten.
  • bruine rijstsiroop: rijstsiroop wordt gemaakt van gekookte rijst. Het zetmeel wordt omgezet (door enzymen) in siroop. Het heeft een zoete, fijne smaak en kan gebruikt worden om gebak te zoeten.
  • kokosbloesemsuiker: deze suiker lijkt een beetje op bruine suiker en kan gewone suiker perfect vervangen. Kokosbloesemsuiker bevat veel mineralen en heeft een lage glycemische index.
  • natuurlijke honing: honing bevat veel fructose, dus overdrijf er niet mee. Biologische honing bevat ook veel mineralen en vitaminen. Koop een biologische honing in glas en verwarm die niet boven de 50°C. Bewaar op een koele, donkere plaats.
  • gedroogde vruchten: dadels, rozijnen, vijgen. Gedroogde vruchten zijn een ideale zoetstof. Laat ze eerst weken en snij ze dan in stukjes. Let erop dat ze niet gezoet of gezwaveld (zoals abrikozen) zijn. Ik gebruik vaak Medjoul dadels.

En sportvoeding? M’n sportdrank bevat maltodextrine, dit is een samengestelde ongeraffineerde suiker. M’n gels bevatten dan weer rijstsiroop.

Heb je zelf tips? Wil je meer weten over mij?